Zijn dieren minderwaardig aan mensen?

Posted: 21 oktober 2017 by Marloes

God heeft de dieren in al hun diversiteit gemaakt, God blies mens en dier Zijn levensadem in, God redde meer dieren dan mensen in de Ark van Noach én God sloot Zijn verbond met mens en dier. Eigenlijk zegt dat al genoeg. In de Bijbel komen we ook veel verwijzingen naar dieren tegen, zelfs van de allerkleinste dieren kunnen we volgens de Bijbel leren. Denk bijvoorbeeld aan het boek Spreuken (6:6): “Ga naar de mieren, luiaard, kijk hoe ze werken en word wijs.”

Rabbijn Moshe Cordovero (1522-1570) zei eens iets heel moois: “Ook al stijgt God ver boven de schepping uit, hij onderhoudt al wat leeft, van het grootste tot het kleinste, en geen een schepsel is zwak in zijn ogen – als Hij een schepsel niet wilde zien leven doordat hij minderwaardig zou zijn, dan zou dat schepsel voor geen moment bestaan. In tegendeel, God ontfermt zich over elk schepsel en heeft genade voor al wat leeft. Op diezelfde manier zou een mens aardig en behulpzaam moeten zijn tegenover al wat leeft, en geen enkel schepsel zou de mens minderwaardig moeten achten. Zelfs het allerkleinste schepsel zou extreem waardig moeten zijn in zijn ogen.”

Daar kunnen we ons als Kerk & Dier alleen maar bij aansluiten. Want zelfs de allerkleinste, is een schepsel van God. Dat betekent echter niet dat we lui achterover kunnen zitten, ook daar is de Bijbel duidelijk over in de oproep (Spreuken 6:6) een voorbeeld te nemen aan het harde werken van de mier. God heeft ons de verantwoordelijkheid gegeven voor Zijn schepping. Aan ons de vraag: hoe gaan we daarmee om?

No Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X