Waarom eten we kip, dragen we koe en houden we van onze hond?

Posted: 28 november 2017 by Marloes

Dieren eten is niet overal in de wereld zo normaal als het in Nederland is. Als Nederlanders krijgen we het eten van vlees en het drinken van melk letterlijk met de paplepel ingegoten. Maar waarom? En waarom eten we in Nederland vooral kip, rund en varken, terwijl we honden en katten als huisdieren zien?

Het eten van dierlijke producten is een heersende ideologie die, vaak onbewust, bepaalt waarom we bepaalde dieren eten, dragen en en andere dieren als huisdier zien. Eigenlijk is het best gek als je er goed over nadenkt. Waarom eet je wel kip, maar moet je er niet aan denken om je hond te braden?

De Amerikaanse psychologe Melanie Joy noemde vier kenmerken (de vier N’s) van deze ideologie vanwaaruit we het eten van vlees voor onszelf en de buitenwereld rechtvaardigen:

  1. Het eten van vlees is normaal;
  2. Het eten van vlees is natuurlijk;
  3. Het eten van vlees is noodzakelijk;
  4. Het eten van vlees is “nice”.
  • Vlees eten is voor veel mensen normaal. Maar is het daarom ook goed? Op grond van de Bijbel weten we dat God het niet zo gewild heeft.
  • Vlees eten wordt door veel mensen als natuurlijk gezien. Vroeger was het meer natuurlijk, toen mensen alleen van de schepping namen wat ze “nodig” hadden. Maar nu? Hoe natuurlijk is het kopen van een klein stukje dood dier in plastic met een houdbaarheidsdatum van nog een extra week?
  • Dat we melk en vlees nodig hebben, heeft de wetenschap inmiddels achterhaald. Sterker nog: mensen die geen dierlijke producten eten hebben veel minder kans op ernstige ziekten. Alle essentiële vitaminen en mineralen kunnen we uit andere, écht natuurlijke voedingsmiddelen halen. We hoeven niet te (laten) doden om gezond te zijn.
  • Of het nu een hamburger of pizza is, sommige mensen beweren niet zonder vlees te kunnen omdat het zó lekker is. Over smaak valt niet te twisten, maar rechtvaardigt jouw smaak het lijden en sterven van Gods schepsel?

 

No Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X