Posted: 14 november 2017 by KerkenDier

In de ochtend zijn we met de trein gearriveerd in Tel Aviv, waar we de rest van de reis zullen verblijven. Net als in Nederland staan er beveiligingspoortjes op het station, maar alleen in Israël controleren militairen vooraf je tas. Dat is een beetje raar, maar geeft wel een heel veilig gevoel.

Na aankomst in Tel Aviv valt me gelijk op dat er, net als in Jeruzalem, veel zwerfkatten zijn. Gelukkig zijn er ook mensen die een zwerfkat adopteren die op die manier een warm en veilig thuis krijgen. De overgang van de gevaarlijke straat naar een warm huis verloopt echter niet voor elke kat soepel, waardoor we ons verblijf in Tel Aviv beginnen met een IIAE take-in van twee katten. Soms gaan projecten over groepen dieren, deze ochtend maar over twee! Het doel: het gedrag verbeteren zodat zowel de katten als de baasjes samen een beter leven tegemoet gaan. Ik observeer en schrijf mee (wat af en toe best moeilijk is) zodat ik de basisbeginselen van dierenwelzijn leer.

In de middag is het tijd om wilde dieren te observeren. Langs de kust rijden we naar de grens met Libanon. Dit deel van de grens ligt op een grote, witte klif die duidelijk afsteekt tegen de helderblauwe Middellandse Zee. Onderweg zien we een groep vleermuizen, een van de drieëndertig soorten die in Israël leven. Ook zien we een grote groep pelikanen. Ik leer dat pelikanen wel 1.80 meter kunnen worden en dat er jaarlijks maar liefst 500 miljoen vogels over Israël vliegen! Deze vogels komen vanuit heel Europa en vliegen richting Afrika om daar te overwinteren. Zelfs de kleinste vogeltjes die nog geen tien gram wegen, leggen dit traject af. Omdat Israël de vogels tegenwoordig bijvoert, blijven veel vogels ook de hele winter in Israël. Ontzettend bijzonder zo’n groot aantal!