Posted: 13 november 2017 by KerkenDier

Na een stevig ontbijt met chocoladebroodjes was het tijd om Jeruzalem te bezoeken. Jeruzalem, de gouden stad, vandaag ga ik haar zien! We reden met de taxi naar de top van de Olijfberg en genoten van een prachtig uitzicht. Echt bijzonder om te zien hoe de aanhangers van de drie monotheïstische religies (Jodendom, Christendom en Islam) naast elkaar leven. We hebben tijdens de afdaling de meest bekende kerken op de Olijfberg bezocht: Dominus Flevit (de plaats waar Jezus huilde over Jeruzalem), Gethsemane (waar de oudste olijfboom al sinds ongeveer het jaar 1092 leeft) en de tombe van Maria. Aangekomen in de Oude Stad van Jeruzalem hebben we in de kerk van St. Anna, vernoemd naar de moeder van Maria, even zitten luisteren naar psalmen en gezangen in het Fins, Spaans en Engels. Heel mooi en rustgevend.

De Oude Stad van Jeruzalem is een wirwar van drukke straatjes, vol met winkeltjes die specerijen, kleding, elektrische apparaten, souvenirs en etenswaren verkopen. In het ene winkeltje ruikt het naar zoet snoepgoed, in het winkeltje ernaast hangt een geslacht schaap met daaromheen allerlei organen. Dat was even schrikken. Dat zie je in Nederland niet.

Tot slot zijn we naar de Westmuur gegaan, ook wel bekend als de Klaagmuur. De drukke straatjes zijn op steenworp afstand, maar op het plein voor de Westmuur is het ondanks de vele mensen vredig en rustig. Heel bijzonder.

Op reis met het International Institute for Animal Ethics eten we uitsluitend veganistisch: iets dat in Jeruzalem makkelijk kan. Ik heb nog nooit zo veel veganistische gerechten op een menukaart gezien. Allerlei soorten veganistische hamburgers, gevulde falafel balletjes, veganistische shoarma, dat wordt smullen deze reis! Er was me al verteld dat het eten hier niet te vergelijken is met Nederland en het is echt heerlijk. Alles smaakt veel verser en rijper. Morgen gaan we naar Tel Aviv voor een afspraak met de gemeente. Ook begint dan mijn werk voor IIAE en Kerk & Dier in Israël.