Blog 2: op weg naar Israël

Posted: 10 november 2017 by KerkenDier

Eindelijk is het dan zo ver! Zes uur ’s ochtends moest ik al op Schiphol zijn. Dus daar stond ik dan, netjes op tijd, nog voordat de incheckbalie openging. Dat was maar goed ook, want ik heb in totaal één uur en eenenvijftig minuten bij de beveiliging van El Al moeten zitten. Een absoluut record, zo hoorde ik later. Ik mocht pas verder als mijn supervisor Marloes er was, maar die zat nog vijfentwintig minuten in de trein. Toen mijn supervisor bevestigde dat ze mij kende, mocht ik verder lopen.

Na ruim 3300 kilometer vliegen met El Al, de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël, voelde ik bij het uitstappen direct de zon op mijn gezicht en de fijne, warme temperatuur. Wat een verschil met Nederland! De andere natuur met bloeiende cactussen en palmbomen viel me gelijk op. We namen een taxibus naar Jeruzalem: een uur vol bochten waarbij ik mijn best moest doen niet misselijk te worden. Na aankomst dus gelijk even op bed gelegen. Dat past wel bij de sjabbat, de wekelijkse rustdag van joden, die plaatsvindt van vrijdag- tot zaterdagavond. Alle winkels en restaurants zijn dan ook gesloten hier. We verblijven de komende twee nachten in de hotspot voor Progressief Jodendom in Jeruzalem. Zo progressief dat het er even op leek dat we per twee personen een bed en één handdoek moesten delen, maar dat werd gelukkig al snel in orde gemaakt. Nu een lange nacht maken want morgen staat een dag Jeruzalem in 24 uur op het programma.