Blog 7: Dit nooit meer; Dierenwelzijn in Israël

Posted: 17 november 2017 by Marloes

De eerste keer dat ik als tiener de gedenkplaats van de Joodse slachtoffers van de Holocaust (Yad Vashem) in Jeruzalem bezocht, viel mijn oog bij binnenkomst direct op een citaat van Mahatma Gandhi.

Men kan het niveau van een beschaving van een land meten aan de manier waarop dat land met zijn dieren omgaat.”

Wat doet zo’n uitspraak op zo’n locatie? Mensen zijn toch niet te vergelijken met dieren? Is de vraag naar de mate van beschaving op zo’n locatie wel relevant? Beetje bij beetje ontdekte ik van wel – en ik was niet de enige met die mening.

Christenen kennen Israël als het land van de Bijbel, het Beloofde en Heilige Land. Voor Joden is Israël het thuisland waarbij het “dit nooit meer” vanuit het verleden nog steeds doorklinkt. De tijd en daarmee de wetenschap heeft niet stilgestaan. We weten nu veel meer over dieren dan enkele of zelfs één decennia geleden. Veel dieren zijn zich net zo bewust van zichzelf en hun omgeving als mensen: dieren ervaren ook angst, stress en pijn.

De missie van Kerk en Dier is om te leven mét de schepping, niet tegen de schepping. Terug naar de paradijselijke orde. Die missie is in Israël volop in bloei: Israël heeft, per hoofd van de bevolking, het hoogste aantal veganisten ter wereld. Inmiddels gebruiken meer dan 400.000 mensen in Israël geen dierlijke producten meer. De verwachting is dat binnen een paar jaar elke accommodatie en horecagelegenheid in Israël een groot aantal veganistische producten op het menu heeft staan. Bij Kerk & Dier helpen we mensen te begrijpen wat de Bijbel over de schepping zegt. Om stap voor stap onze rol als rentmeesters weer op ons te nemen.