Posted: 21 november 2017 by KerkenDier

Tot nu toe is het alleen maar warm geweest in Israël. Maar de afgelopen nacht begon het opeens keihard te regenen. Dat was dus uit bed rennen om de buitendeuren en ramen dicht te doen, want in Tel Aviv slaap je eigenlijk met alles open. Behalve als het écht koud is of als het water naar binnen komt zoals nu. Het regent uren en op weg naar het treinstation, regenen we dus ook helemaal nat. Winkeliers maken hier dankbaar gebruik van en schuiven rekken met paraplu’s voor een hoofdprijs naar buiten.

Gelukkig drogen we in de trein een beetje op en in Beit Shemesh aangekomen, schijnt de zon. Bij binnenkomst in het Bijbels Natuurhistorisch Museum staat er al een groep te wachten. Opnieuw een groep Bijbelvertalers, dit keer uit Afrika. Ontzettend bijzonder om zoveel mensen van over de hele wereld te ontmoeten op één plaats: allemaal verbonden door het geloof en de liefde voor de Bijbel.

“Werk je hier?” vragen ze gelijk. Voor mij is hun werk bijzonder, maar zij vinden mijn werk bijzonder!  Bijbelvertalers komen vol vragen naar dit museum en gaan vaak met veel antwoorden naar huis. We hebben natuurlijk niet álle antwoorden, maar wel veel. Andersom leren wij ook van de Bijbelvertalers, bijvoorbeeld wat onduidelijkheden zijn: veel van de dieren die in Israël leven/leefden hebben zij nog nooit gezien! Zo spreekt de Bijbel over hazen of konijnen waar eigenlijk klipdassen bedoeld zijn. En wist je dat er in sommige Bijbelvertalingen zelfs over eenhoorns gesproken wordt? Ja, die magische dieren. Daarmee werd hoogstwaarschijnlijk een neushoorn bedoeld.

In de middag gaan we filmen en foto’s maken voor de educatie van het museum en natuurlijk voor Kerk & Dier: we groeien samen. Er zijn een aantal levende dieren in het museum, vaak gevonden op straat of gebracht door eigenaren die ze niet meer wilden. Op die manier zijn een aantal kippen, een slang en ook een tarantula bij het museum terechtgekomen. We controleren samen met een dierenarts de gezondheid van de dieren (ondertussen zie ik een slang voor de eerste keer gapen waarna ik zelf ook begin, dus dat werkt niet alleen bij mensen zo!) en dan gaan de dieren een voor een op de foto. Ook de tarantula.. Zou jij dat durven?