Posted: 20 november 2017 by Marloes

Vandaag is het woord aan onze 18-jarige Cipora, bat sherut. Wat dat is? Dat legt Cipora hier uit. Cipora’s naam is afgeleid van het Hebreeuwse Zipporah, dat vrouwtjesvogel betekent.

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben 18 en orthodox joods. Ik werk als bat sherut en vind het geweldig om mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te leren. Ik heb niet zo veel vrije tijd, maar als ik vrij heb, ga ik het liefste naar Jeruzalem. Elke steen in Jeruzalem heeft een eigen verhaal: zo leer ik elke keer weer iets nieuws en voelt het bij elk bezoek alsof ik er voor het eerst ben. In de toekomst wil ik graag als designer werken.

2. Voor onze Nederlandse lezers: wat betekent “bat sherut”?
Het betekent “nationale service.” Na de middelbare school, moeten we allemaal in het Israëlische leger dienen. Voor vrouwen is dit twee jaar, voor mannen drie jaar. Als je strikt gelovig bent, hoef je niet per se in het leger te dienen, maar dat wil niet zeggen dat je je land niet wilt dienen! Om die reden is er bat sherut, speciaal voor diegenen die hun land wel willen dienen, maar op een andere manier. En dus heb ik gesolliciteerd op vrijwilligerswerk voor de komende 12-24 maanden. Er zijn veel mogelijkheden om aan de slag te gaan: bij scholen, ziekenhuizen, jongerenverenigingen en ook stichtingen zoals jullie.

3. Waarom wilde je met dieren werken tijdens deze periode?
Dieren hebben me altijd gefascineerd en ik wilde graag in een interessante omgeving werken. In het museum werk ik op kantoor, met de dieren en met partners zoals jullie: het Internationaal Instituut voor Dierethiek en Kerk & Dier.

4. Wat is je favoriete dier?
Ik houd van alle dieren, deze vraag is te lastig.

5. Waarom moeten mensen een bezoek brengen aan het Bijbels Natuurhistorisch Museum?
We leren mensen over de dieren en de natuur in de Bijbel. Als gelovige mensen, zouden we de Bijbel en alle bijzondere dieren en hun betekenis moeten kennen.

6. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
Het verhaal van Abraham en Izaäk.

7. Wat heb je geleerd over de Bijbel sinds je hier werkt?
Dat alle dieren in de Bijbel de dieren van Israël zijn. God heeft een bedoeling met de dieren gehad vanaf het begin van de wereld. Dat is heel bijzonder om te ontdekken.

8. Waarom zouden mensen Israël moeten bezoeken?
Het is het thuisland van het Joodse volk, maar ook voor veel anderen. Het is echt mooi om hier te zijn en al die verschillende mensen en culturen te ontdekken.

9. Wat is je favoriete plaats in Israël naast Jeruzalem?
Het Bijbels Natuurhistorisch Museum natuurlijk. Oh, mag die ook niet? Dan kies ik voor Ein Gedi, een prachtige oase in de woestijn waar je, hoe verder je loopt, ook meer dieren tegenkomt. Bijvoorbeeld klipdassen en steenbokken.

10. Hoe vind je het om met IIAE en Kerk & Dier samen te werken?
Erg leuk. Wat we samen doen, voelt echt als belangrijk werk. Om dat samen te doen met leuke mensen, is een geweldige ervaring!

Dank je wel, Cipora!